Hällmyra Skidstadion

Människor har åkt längdskidor i alla tider men aldrig har det varit så populärt som nu. Vasaloppet slår deltagarrekord år efter år och det fortsätter att växa. Längskidor räknas som en av de bästa träningsaktiviteterna man kan utföra. Förutom att få bra träning kommer du ut i naturen och får massor av frisk luft. På Hällåsen-Hällmyra finns 10 km preparerade spår med elljus under vintersäsongen. Det finns flera olika banor att välja på med varierande svårighetsgrad, allt från den tuffa Södergren slingan till den familjevänliga 2,5 kilomers banan. I dag är Hällåsen/Hällmyra söderhamnarnas givna rekreationsområde såväl sommar som vinter. Många tycker det är extra kul att motionera i OS-mästaren Anders Södergrens spår.

<strong>Stadens stolthet i skidvärlden älskar Hällmyra-terrängen och de omväxlande banorna: </strong>

– Det är alltid en speciell känsla att träna på hemmaplan. Kommunens satsning på att utveckla spårsystemet har verkligen blivit bra. Möjligheterna för såväl klassisk som fristilsåkning är kanon. Det är brett, bra packat med pistmaskin och många banalternativ. Vid Hällmyra skidstadion finns en skidlekplats med teknikbacke där alla kan träna sina färdigheter i utförsåkning. Utformningen av banorna är gjorda med hjälp av experter. Hjärtläkaren Eskil Hammarström och den internationellt etablerade skidvallaren och ledaren Ulf Olsson har skapat banprofilerna med hänsyn till rehabilitering, motions- och elitträning. Omklädningsrum med dusch och bastu finns öppet varje dag för damer och herrar på Hällmyra. För den som vill starta på Hällåsen är det lämpligt att byta om i Aquarena där gym, dusch, simbassäng, bastu och relax finns att tillgå. Motionsområdet blev rikskänt redan 1951 då landets bästa längdåkare gjorde upp om SM-guld i Söderhamn. Mora-Nisse Karlsson vann två av distanserna och en ung lovande Sixten Jernberg gjorde entré i de stora nationella sammanhangen. Sedan dess har många stortävlingar arrangerats på Hällmyra, senast SM-veckan vinter 2017.

<strong>Hällåsen</strong>

Idrottsläger med aktiviteter är något av det roligaste man kan göra tillsammans och här i Söderhamn finns träningsvarianter som passar många olika idrotter. Inom det centrumnära Hällåsen området finns idrottsanläggningar som idag nyttjas för en mängd idrotter; skidor, bandy, friidrott, fotboll, ishockey, simning, cykling, motorsport, tennis och löpning. På området finns även äventyrsbadet Aquarena, gym samt elljusspår. Hällåsen var ett nav under SM-veckan vintern 2017, då 12 av 20 idrotter avgjordes på Häll-åsenområdet. Hällåsen ligger ca 2 km från centrala Söderhamn med bra gång-, bil- och bussförbindelser.

I Söderhamn finns det massor av saker att uppleva när ni inte tränar. Här har du möjlighet att vara stridspilot för en dag. På Söderhamns Flygmuseum kan man prova på deras flygsimulator där man har möjlighet att flyga till valfri plats på jorden. Vill ni uppleva Söderhamns vackra skärgård och gillar fart då kan ni ta en ribbåtstur. Vill ni ta det lite lugnare kan ni njuta av Aquarenas relaxavdelning. För mer inspiration om vad ni kan hitta på under er träningsfria tid hittar ni på <a href="https://www.visitsoderhamn.se" target="_blank" rel="noopener">visitsoderhamn.se</a>

<ul>
<li>Längdskidor</li>
<li>Löpning</li>
<li>Cykling</li>
</ul>

  • Året runt.
  • Längdskidor, Löpning, Cykling
  • Gävleborg