Vålådalens Fjällstation

I hjärtat av Södra Årefjällen i direkt anslutning till Vålådalens Naturreservat finner du fjällvärldens bästa träningsanläggning, bara 35 minuter från Åre. På Vålådalens Fjällstation har naturälskare, äventyrare och idrottsmän hämtat kraft i snart 100 år.
Redan i slutet av 30-talet under Gösta Olander tid så blev anläggningen ett idrottscenter för såväl nationella som internationella storstjärnor, många brukar säga att Vålådalen är kopplad till svenska idrottens vagga. Här har landslag i längdskidor, handboll, boxning, med fler slipat sin form innan stora tävlingar.

Vålådalens Fjällstation har totalt 220 bäddar fördelat i hotellrum, stugor och självhushåll vilket innebär att vi är attraktiva för grupper som vill ha fullservice såväl som grupper som vill sköta sig själva. Vi är vida kända för vår goda mat och erbjuder Sportpension för våra träningsgrupper som är mycket uppskattat.

Till våra träningsgrupper erbjuder vi vårt Sportpensionspaket vilket innehåller frukost, lunch och middag. Till detta väljer gruppen om man önskar boende med linne och slutstäd eller om man har med eget linne och städar själva.
Priser från 850 kr per person och dygn för vuxna och barn och ungdom upp till 15 år 595 kr. I priset ingår sportpension, rum med dusch och wc, idrottskort som ger tillgång till skidspår, sporthall och styrkerum i mån av plats.

Genom sitt stora utbud av längdspår i världsklass, miltals leder för löpning, vandring och cykling, en fullstor idrottshall, en äldre friidrottsanläggning med löparbana och storslagen miljö så är Vålådalen unik i sitt slag i Sverige för de flesta träningsgrupperna oavsett gren.

Här följer en rad av aktiviteter som anläggningen erbjuder idag och nya aktiviteter skapas kontinuerligt.

 • Längdskidor
 • Rullskidor
 • Skidskytte
 • Turåkning
 • Alpint (familjebacke)
 • Vandring
 • Trialrunning
 • XC-Cykling
 • Pumptrack
 • Kanot
 • Fiske
 • Handboll
 • Fotboll
 • Basket
 • Badminton
 • Pingis
 • Tennis
 • Innebandy mm.

Oftast är det fantasin som sätter stopp för vilka aktiviteter som anläggningen kan erbjuda.

Under 70 och 80-talet var Vålådalen tillsammans med Bosön de riksidrottsanläggningar som svenska riksidrottsförbundet använde. Under perioden byggdes förutsättningar för att man skulle kunna utöva de flesta idrotterna på anläggningen. Friidrottsanläggning och idrottshall kom på plats och längdspåren utvecklades. Idag är Vålådalen den mest kompletta idrottsanläggningen i svenska fjällvärlden.

Längdskidor
Vålådalen är ett mecka för dig som tycker om längdåkning. Många elitskidåkare har, och har haft, Vålådalen som träningsbas. Vi väldigt stolta att få vara sponsor till vårt nya stjärnskott Ebba Andersson. Namn som Oskar Svärd, Jenny Hansson och Mathias Fredriksson inger respekt. Flera skidklubbar och -team tränar här både på vintern och under barmarkssäsongen. För mer information besök vår hemsida.

Rullskidor
Rullskidbanan invigdes 2014 och är öppen för allmänheten. Hela banan är 5 kilometer med olika slingor, vilket ger stora möjligheter till variation. Ca 3 km är elbelyst. Banan håller de mått som krävs för att arrangera internationella tävlingar. Rullskidbanan ansluter till skidskyttestadion och ger skidskyttar utmärkta träningsmöjligheter även sommartid. Asfaltbanan passar också bra för inlines, cykel och rullstol men bara på förfrågan och när inte rullskidor nyttjar slingan.

Skidskytte
Skidskyttearenan har 16 banor och belysning. Måtten följer nationell och internationell standard och det finns madrasser till samtliga banor. Bakom skjutvallen finns en ”coachhylla” och vid sidan av väntar straffrundan.

Alpint
Vålådalens huvudbacke är 750 meter lång och böljar skönt med en fallhöjd på 150 meter. En släplift tar dig upp till toppen av backen som är väl lämpad för långa svepande carvingsvängar, och passar både nybörjare och mer drivna skidåkare med smak för cruising. Den är fullt jämförbar med många av nedfarterna i till exempel Sälen eller Duved, men hos oss riskerar du inte att tappa bort barnen i liftsystemet. Bredvid den stora pistade backen finns en opistad för lössnöåkning.

Turåkning
Vålådalen är den perfekta utgångspunkten för turskidåkning – över dagen eller på flerdagarsturer, längs leder eller efter eget huvud.Om det råder hårt väder på kalfjället, skyddar skogsterrängen i dalgången. För att se de olika lederna! klicka på någon av länkarna nedan så kommer du till en karta över just den leden!

Cykling
Trail Center Café med cykeluthyrning och guidning
I vårt Trail Center Café får du hjälp av vår cykelexpert Andy White med personal. Här hyr du stigcyklar, bokar guidade turer och cykelskola. Vi har även verkstad och reservdelar om din egen cykel strular.
Vårt populära café är den perfekta avslutningen för dagen med våra goda wraps och kaffe från vår espressomaskin. Den natursköna cyklingen runt Vålådalens fjällstation är mycket populär, här finns 75 km leder anpassade för cykel. Turer som Blanktjärnsrundan och Bäverkroken är klassiker för den som tycker om cykling i fjällen. Vi kan erbjuda allt från breda spår till teknisk cykling på mindre leder. Vi är Officiellt Vasaloppscenter för cykling, liksom för längdskidor och löpning. Du cyklar i de flesta fall på vandringsleder som är anpassade även för cykling.

Traillöpning
Vålådalen Fjällstation erbjuder fantastiska träningsmöjligheter och upplevelser för dig som löpare. Vi kan traillöpning och har plockat ut en del guldkorn åt dig. Vi är kända för våra fantastiska leder som ger både bra fysiska utmaningar som unika naturupplevelser som smaragd grönt vatten på Blanktjärnsrundan eller de unika Pyramiderna i Issjödalen.

Vandring
Vandring i Svensk fjällvandrings vagga. Det är många som hävdar att den platsen är Vålådalen. Härifrån utgår många av de klassiska fjällturerna, både dags- och flerdagarsturer, till fjällstugor som Stensdalen, Vålåstugorna, Lunndörren och Gåsen. På närmare håll finns flera fina dagsturer! Blanktjärn, Ottfjället, Pyramiderna och Kyrksten. I Vålådalens fjällvärld hittar du utmaningar oavsett om du är oerfaren fjällvandrare eller en riktig fjällräv.

Kanot
Forsränning – Kajak – Kanadensare – Riverboard – Forskajak – SUP i Vålådalen finns upplevelser för alla som älskar vattenaktiviteter i fjällen. Vålån med sina spännande vattendrag är populär för både forskajak som forsränning. Ottsjön är kajak paradiset och Nulltjärn är familjens favorit för bad och en tur med kanadensare som ni kan hyra på anläggningen.

Handboll
Inför OS i Atlanta så låg svenska handbollslandslaget på träningsläger i Vålådalen i 1 månad. ”Bengan” med grabbarna valde anläggningen dels på grund av att vår idrottshall har internationella mått men också för de möjligheterna med alternativa träningsmöjligheter, god mat, avskildhet, bra boende och en enastående miljö att vistas i. I hallen finns gym och konferensutrymmen för taktiska genomgångar. Herr och dam omklädningsrum med dusch och bastu. Det finns även en skiljevägg i hallen som kan köras ner som skapar 2 enheter på 2/3 och 1/3.

Vollyboll
Vår stora idrottshall inrymmer 3 vollyboll planer på tvären och en fullstor plan på längden. I hallen finns gym och konferensutrymmen för taktiska genomgångar. Herr och dam omklädningsrum med dusch och bastu. Det finns även en skiljevägg i hallen som kan köras ner som skapar 2 enheter på 2/3 och 1/3.

Badminton
Vår stora idrottshall inrymmer 5 planer på tvären. I hallen finns gym och konferensutrymmen för taktiska genomgångar. Herr och dam omklädningsrum med dusch och bastu. Det finns även en skiljevägg i hallen som kan köras ner som skapar 2 enheter på 2/3 och 1/3.

Gymnastik
Under tiden som Vålådalen var en riksidrottsanläggning kompletterades grundutrustning för de flesta grenarna inom gymnastik. Genom samarbeten med närliggande gymnastikföreningar och freestylegymnasium i Järpen kan vi även hyra utrustning som trampoliner, extra nedslagsmattor, airtrack mm. I hallen finns gym och konferensutrymmen för taktiska genomgångar. Herr och dam omklädningsrum med dusch och bastu. Det finns även en skiljevägg i hallen som kan köras ner som skapar 2 enheter på 2/3 och 1/3.

Basket
Vår idrottshall har en fullstor basketplan med ”plexyglaskorgar” som hissas ner. På tvären finns korgar som ger utrymme för 4 planer. I hallen finns gym och konferensutrymmen för taktiska genomgångar. Herr och dam omklädningsrum med dusch och bastu. Det finns även en skiljevägg i hallen som kan köras ner som skapar 2 enheter på 2/3 och 1/3.

Bordtennis
Vår hall har stått som värd för många bordtennis grupper genom tiderna och även tävlingar. Idag har vi 6 bordtennisbord men kan hyra in fler från närliggande klubbar om man önskar efter behov. I hallen finns gym och konferensutrymmen för taktiska genomgångar. Herr och dam omklädningsrum med dusch och bastu. Det finns även en skiljevägg i hallen som kan köras ner som skapar 2 enheter på 2/3 och 1/3.

Innebandy
I vår fullstora idrottshall finns gått om utrymme för mindre spelområden. Vi har även en sarg som kan sättas upp för en fullstor spelplan. Mindre och större mål finns på plats. I hallen finns gym och konferensutrymmen för taktiska genomgångar. Herr och dam omklädningsrum med dusch och bastu. Det finns även en skiljevägg i hallen som kan köras ner som skapar 2 enheter på 2/3 och 1/3.

Anders Wiblom

Sales & Marketing Manager

anders.wiblom@valadalen.se

Mobile +46 70-321 47 10

Bokning

bokningen@valadalen.se

Telefon 0647-353 00

www.valdalen.se